Educare Netwerk

Verbondenheid in opvoeding en onderwijs

Ik ben het beste van de klas in doen wat me gezegd wordt

Hieronder vind je een vertaling van de eindexamen uitreikingsspeech van Erica Goldson van juli 2010. Het heeft me geraakt omdat hier een jonge vrouw van 18 aan het woord is, die helder kan formuleren wat er mis is met ons onderwijssysteem en die weet waar ze het over heeft: ze heeft haar middelbare schoolopleiding net afgerond. Voor iedereen onder ons die zijn/haar best doet hier in Nederland het onderwijs te veranderen ten voordele van de kinderen vormt onderstaand stuk hopelijk wat extra motivatie om het vol te houden. Hier doen we het tenslotte voor!

 

Originele tekst: Coxsackie-Athens Valedictorian Speech 2010

YouTube video: Valedictorian Speaks Out Against Schooling

[...]

Wanneer je één oog op het doel hebt, dan heb je nog maar één oog op je pad. Wij zijn zo gefocust op doelen, of het nu het scoren op een test is of het slagen als beste van de klas. Dit is echter niet de manier waarop we optimaal leren. We doen wat nodig is om ons originele doel te bereiken. Sommigen van jullie denken misschien: "Nou, als je een voldoende hebt voor je toets (proefwerk, SO), dan heb je toch iets geleerd?" Ja, dat is zo. Maar niet alles wat je had kunnen leren. Misschien heb je alleen geleerd om namen, plaatsnamen en data te memoriseren om deze later weer te vergeten zodat er weer ruimte in je hoofd is voor de volgende toets. School is niet alles wat het zou kunnen zijn. Op dit moment is het voor de meeste mensen een plek waarover zij bepalen dat hun doel is om er zo snel mogelijk vandaan te komen.

Ik heb dit doel nu bereikt. Ik ben geslaagd voor mijn eindexamen. En ik zou dit moeten beschouwen als een positieve ervaring, vooral omdat ik geslaagd ben als beste van mijn klas. Maar als ik terugkijk op mijn schooljaren, dan kan ik niet zeggen dat ik intelligenter ben dan mijn leeftijdsgenoten. Ik kan slechts getuigen dat ik het beste ben in doen wat me opgedragen wordt en me aanpassen aan het systeem. Maar hier sta ik dan en ik word verondersteld trots te zijn op het feit dat ik deze periode van indoctrinatie heb voltooid.

In het najaar vertrek ik voor de volgende periode in mijn leven die van me verwacht wordt, zodat ik een papiertje haal die getuigt van het feit dat ik in staat ben om te werken. Maar ik ben een mens, een denker, een avonturier - niet een arbeider. Een arbeider is iemand die vastzit in herhaling - een slaaf van het systeem dat voor hem ontworpen is.

Ik heb nu aangetoond dat ik de beste slaaf ben. Ik deed wat me gezegd werd - tot in het extreme. Terwijl anderen in de klas doodles tekenden om later grote kunstenaars te worden, zat ik aantekeningen te maken en werd heel goed in toetsen afleggen. Terwijl anderen naar school kwamen zonder hun huiswerk gedaan te hebben omdat ze liever een boek lazen waar ze echt in geïnteresseerd waren, heb ik nooit mijn opdrachten niet ingeleverd. Terwijl anderen muziek maakten en liedjes schreven, besloot ik extra vakken te nemen ook al had ik die niet nodig. Ik vraag me nu af waarom ik ooit de beste van de klas heb willen zijn?

Oké, ik heb deze positie nu verdiend, maar wat levert het me op? Wanneer ik het onderwijsinstituut verlaat, zal ik dan succes hebben of voor altijd verloren zijn? Ik heb geen idee wat ik verder wil doen met mijn leven. Ik heb geen eigen interesses, omdat ik alle onderwerpen als studiewerk bezag en ik was goed in ieder vak alleen met het doel om de beste te zijn, niet om het werkelijk te leren. En eerlijk gezegd ben ik nu bang...

John Taylor Gatto, een gepensioneerde docent en activist die bedenkingen heeft tegen verplicht onderwijs, stelt: "We kunnen de beste kwaliteiten in onze jeugdigen aanmoedigen - nieuwsgierigheid, avontuurlijkheid, weerbaarheid, de capaciteit voor verrassende inzichten - simpelweg door meer flexibel te zijn wat betreft tijd, teksten en toetsen. Door kinderen kennis te laten maken met werkelijk competente volwassenen. En door iedere student genoeg zelfstandigheid te geven om ze af en toe een risico te kunnen nemen. Maar dat doen we niet."

Binnen de muren van de school wordt van ons verwacht dat we allemaal hetzelfde zijn. We worden getraind om iedere standaardtest met goede resultaten af te leggen en iedereen die afwijkt van de norm en het licht door een andere lens beschouwd heeft geen waarde binnen het regime van openbaar onderwijs en wordt daarom veracht.

H.L. Mencken schreef in april 1924 dat het doel van openbaar onderwijs niet is "om de jeugd te vullen met kennis en hun intelligentie te laten ontwaken. Niets kan verder bezijden de waarheid zijn. Het doel is simpelweg om zo veel mogelijk individuen als maar mogelijk is te reduceren tot hetzelfde veilige niveau; om een gestandaardiseerde bevolking te fokken en te trainen; om afwijkende ideeën en originaliteit de kop in te drukken. Dat is het doel in de Verenigde Staten."

Als voorbeeld: vind je het niet verwarrend om te leren over het concept 'kritisch denken'. Bestaat er werkelijk zoiets al 'niet-kritisch denken'? Denken is het verwerken van informatie om een mening te kunnen vormen. Maar als we niet kritisch zijn wanneer we deze informatie verwerken, denken we dan werkelijk? Of accepteren we blind de meningen van anderen als waar?

Ik accepteerde alles blindelings tot ik in mijn laatste schooljaar les ging krijgen van Donna Bryan, docente Engels, die me mijn ogen opende en me leerde om vragen te stellen voordat ik tekstboek doctrines accepteerde als waar. Ik zie nu het licht, maar mijn verstand voelt gehandicapt. Ik moet mezelf opnieuw trainen en voortdurend eraan herinneren hoe waanzinnig deze schijnbaar zinnige wereld werkelijk is.

Ik leef in een wereld die geregeerd wordt door angst; een wereld die het unieke in ieder van ons onderdrukt; een wereld waarin we òf ons overgeven aan de onmenselijke nonsens van corporatisme en materialisme òf staan op verandering. We worden niet gevoed door een onderwijssysteem dat ons clandestien klaarstoomt voor banen die geautomatiseerd kunnen worden, voor werk dat onnodig is, voor slaafs uren draaien zonder het vuur om iets betekenisvol te bereiken. We hebben geen keuzes in het leven wanneer geld onze motiverende kracht is. Onze motiverende kracht zou passie moeten zijn, maar passie gaat verloren vanaf het moment dat we in een systeem stappen dat ons traint in plaats van ons motiveert.

We zijn veel meer dan robots geconditioneerd om feiten te spuwen die we op school geleerd hebben. We zijn allemaal heel bijzonder; ieder mens op deze planeet is heel bijzonder, dus verdienen we allemaal niet iets beters? Zoals ons verstand gebruiken voor innovatie i.p.v. memorisatie, voor creativiteit i.p.v. futiele activiteit, voor overdenken i.p.v. stagneren? We zijn hier niet op de wereld om een diploma te halen om vervolgens een baan te krijgen zodat we vervolgens gedachteloos de zoethoudertjes uit de industrie kunnen consumeren. Er is meer, veel meer.

Het verdrietigste is dat de meerderheid van de leerlingen niet de mogelijkheid hebben om te reflecteren zoals ik deed. De meerderheid wordt onderworpen aan dezelfde hersenspoelende technieken om een gehoorzame groep arbeiders te creëren die werken voor het belang van grote corporaties en een geheime regering en erger nog, zonder zich hier ook maar enigszins van bewust te zijn.

Ik zal nooit in staat zijn deze 18 jaren terug te draaien. Ik kan niet weglopen naar een ander land met een onderwijssysteem dat leerlingen verlicht in plaats van conditioneert. Dit deel van mijn leven is voorbij en ik wil me nu inzetten dat geen enkel ander kind meemaakt dat zijn of haar potentieel onderdrukt wordt door machten die ons willen uitbuiten en ons onder controle willen houden. Wij zijn mensen. Wij zijn denkers, dromers, onderzoekers, artiesten, schrijvers, ingenieurs. Wij zijn wat we maar willen zijn - maar alleen wanneer we een onderwijssysteem hebben dat ons ondersteund in plaats van onderdrukt. Een boom kan groeien, maar alleen als deze in gezonde grond geworteld is.

Aan iedereen die nog in de schoolbanken moet zitten en zich moet onderwerpen aan de autoritaire ideologieën van hun instructeurs: houdt moed. Je hebt nog altijd de gelegenheid om op te staan, vragen te stellen, kritisch te zijn en je eigen perspectief te vormen. Eis een omgeving waarin je intellectuele vermogens de kans krijgen om te groeien in plaats van dat je verstand in een richting geleid wordt. Eis van jezelf dat je geïnteresseerd bent tijdens de les. Eis ook dat het excuus 'je moet dit leren voor de toets' niet goed genoeg is voor jou. Onderwijs is een prima gereedschap zolang het goed gebruikt wordt, maar verleg je aandacht naar leren in plaats van het halen van goede cijfers.

Aan ieder van jullie die werkt binnen het systeem wat ik veroordeel - het is niet mijn intentie om te beledigen; het is mijn intentie om te motiveren. Jullie hebben de macht om de incompetenties van dit systeem te veranderen. I weet dat jullie geen docent werden omdat je graag verveelde leerlingen ziet. Jullie kunnen niet langer de autoriteit van overheidsinstellingen accepteren die jullie vertellen wat te doceren, hoe te doceren en dat jullie gestraft worden als jullie niet meewerken. Onze potentie staat hier op het spel.

Aan ieder van jullie die net als ik deze gevestigde orde nu verlaten zeg ik: vergeet niet wat zich afspeelt in het klaslokaal. Laat hen die na ons komen niet in de steek. Wij zijn de nieuwe toekomst en we zullen niet toestaan de deze onderwijstraditie in stand gehouden wordt. Wij zullen de muren van corruptie afbreken zodat er een tuin aan kennis kan groeien in heel Amerika. Wanneer we eenmaal goed onderwezen zijn, zullen we de kracht hebben om alles te doen en beter nog, deze kracht zullen we alleen aanwenden voor het goede omdat we gecultiveerd en wijs zullen zijn. We zullen niets zomaar op eerste gezicht accepteren. We zullen vragen stellen; we zullen de waarheid eisen.

Weergaven: 164

Opmerking

Je moet lid zijn van Educare Netwerk om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Educare Netwerk

Help Educare groeien!

Ben jij ook zo enthousiast over Educare en wil je het graag delen?

We hebben nu vier websites en een tijdschrift waarmee opvoeders hun visie op opgroeien in verbondenheid met elkaar delen. Met jouw hulp kunnen we dit blijven doen!

Wil je helpen? Klik dan op:
www.educare.nl/delen

Educare Nieuwsbrief

Per email het nieuws wat niet gedrukt kon worden, 6 Educare katernen en meer...

6 Educare katernen

We respecteren je privacy. Je naam en adres zullen nimmer verkocht worden aan of gedeeld worden met anderen.


Recente activiteiten

angela de rie posted blog posts
22 Mrt
angela de rie heeft een evenement geplaatst
Miniatuur

Ouder/kind weekend op Texel in Texel

Oktober 21 2016 hele dag
22 Mrt
Een evenement van angela de rie is in de schijnwerpers gezet
Miniatuur

Ouder/kind weekend op Texel in Texel

Oktober 21 2016 van 18.00 tot Oktober 23 2016 bij 19.00
22 Mrt
Karin Polak heeft foto's geplaatst
22 Mrt
eline mangnus heeft een evenement geplaatst
Miniatuur

SerpentinesToverkamp in Mill

Juli 26 2016 van 10.00 tot Juli 28 2016 bij 20.00
28 Feb
René Veugelers heeft een evenement geplaatst

Symposium KinderFocussen in Christoffelschool

April 9 2016 vanaf 10.00 to 16.00
28 Feb
Christel Hartkamp-Bakker heeft een evenement geplaatst
Miniatuur

Open middag en avond Newschool.nu op 17 februari in Newschool.nu

Mei 2 2017 vanaf 15.00 to 21.00
8 Feb
Marjolein Smit U hebt een evenement bijgewerkt
Miniatuur

Yoga voor Peuters en Kleuters, 3 daagse docentenopleiding in Yogacentrum Studio 5

Juni 7 2016 hele dag
20 Jan

© 2016   Gemaakt door Redactie Educare.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Een website van Stichting Universele Opvoeding...